209-211 William Street, Granville

Housing NSW commissioned Barry Rush and associates to design this residential flat building to service the growing demand for medium density accommodation for the changing social and demographic profile of its social housing tenants. As the building is 3 storeys high the design needed to comply with the design quality principles of State Environmental Planning Policy No 65 (Sepp 65 design review panels). SEPP 65 exists to ensure that the proposed development fits well into the local area and that the final design is both attractive and comfortable for residents.

The project comprises of 12 two bedroom units and an underground carpark with accommodation for 18 cars and numerous bikes. The carpark also houses a secure storage enclosure for each unit and is connected to the rest of the development by two lifts. All of the units are adaptable to suit the needs of an ageing population and assist those with mobility issues. Adaptable features include lift access, adjustable kitchen bench heights, removable kitchen cupboards, hobless shower recesses and adjusted door widths. Ecologically Sustainable Design features include north east facing living areas, substantial provision of sun awnings and pergolas, generous large shaded n/e facing decks and all units enjoy dual aspect to promote cross ventilation. Many of these required elements also add to the architectural aesthetic enriching the design.

The well considered rational plan together with abundant landscaped common open space presents as a long and narrow building with a well articulated massing that lessens the potential bulk and creates an interesting fa├žade. What is evident is the delightful assembly of an array of robust building materials providing a fabric of face block, face brick, painted render and mini orb creating a building that is well built, contemporary in design and maximises the amenity, safety and security of its occupants.